top of page

Samen mediteren

Dojo is de Japanse benaming voor de plaats van beoefening waar we samen komen om te mediteren.

We zitten samen stil met ons gezicht naar de muur.

We zullen tijdens het zitten vast stellen hoe er van alles in ons bewustzijn verschijnt : gedachten, emoties, beelden, herinneringen, … , zaken die in ons dagelijks leven normaal gezien eerder aan onze aandacht voorbij gaat.

In deze stilte zittend of wandelend (wandelmeditatie) kunnen we onszelf helder observeren.

In het begin kan dit ongemakkelijk aanvoelen en kunnen we de neiging voelen om onze aandacht mee te laten varen, weg te dromen, of we hopen dat het vlug ophoudt, ons afvragend wat we hier zitten (niks?) te doen….  

Patronen van emoties, lichamelijke gewaarwordingen en denken over …, zullen onze aandacht voortdurend neigen af te leiden.

Mediteren kan natuurlijk overal, maar op regelmatige basis samen mediteren in de dojo helpt ons de beoefening verder te zetten die we anders wellicht vrij snel laten vallen.

De structuur van gedurende een bepaalde tijd samen mediteren in de dojo stimuleert ons om in stilte aanwezig te blijven en niet (pogen) te reageren op -  noch mee te gaan in wat er zich voordoet in - en buiten onszelf.

Wat thuis meestal moeilijker te realiseren is.

De wekelijkse bijeenkomsten ondersteunen ons ook om ook thuis regelmatig te oefenen.

Mediteren is een manier van bewustwording die inzicht brengt zoals de zon s’ morgens de mist oplost waardoor alles helder wordt. Op termijn kunnen we ook in ons dagelijks leven verrast worden door de stille reflecterende aanwezigheid en intimiteit die we ook tijdens zazen ervaren. Onze praktijk wordt op die manier verder gezet en geïntegreerd in ons dagelijks leven .

 

 

 

 

 

 

Beginnen met zen beoefening

Als je een eerste keer komt, kom dan bij voorkeur ongeveer een half uur vroeger, nadat je hiervan een van de verantwoordelijken op voorhand verwittigde.

Je kan dan uitleg krijgen over hoe we mediteren en wat hierbij de aangewezen houding is.. 

Daarna kan je deelnemen aan de meditatie. Breng (eventueel donkere) losse kledij mee.

Na de meditatie wordt er gezamenlijk een kopje thee gedronken en kan je vragen stellen.

Als je interesse hebt in zen mediatie of een vraag hebt, kan je ons contacteren via ons contactformulier 

bottom of page