top of page

Zazen of zit-meditatie

Za-zen(Japans) of zit-meditatie is het hart van Zen. Zit-meditatie wordt beoefend op een kussen in halve of volledige lotushouding.  Er zijn nog andere zit-houdingen mogelijk voor wie moeilijk in deze houdingen kan zitten.

​De knieën raken de grond, het bekken is enigszins naar voor gekanteld. Je zit met de rug ontspannen recht, gestrekte maar nog ontspannen hals, de kin lichtjes ingetrokken, schouders ontspannen, linkerhand in de rechterhand en de duimen horizontaal samengevoegd. De ogen zijn half open naar beneden gericht en niet gefixeerd op een punt.

De houding stimuleert een natuurlijke en volledige ademhaling. Een juiste houding en ademhaling brengen de geest tot rust maar tegelijkertijd ook open en alert. ​

De opkomende gedachten worden tijdens het zitten vastgesteld maar we laten ze voorbij gaan zoals de wolken die voorbij gaan in de hemel.

We focussen vooral op de ademhaling en de houding. De nadruk ligt bij de ademhaling op het uitademen dat (iets) langer is dan het inademen, maar ook spontaan moet blijven.  

De houding wordt dan een spiegel die alles wat er (voortdurend) ervaren wordt helder reflecteert.

​Door aan zit-meditatie te doen, kan je, je bewustzijn dat de neiging heeft om als een aap van de ene tak (gedachte of prikkel) naar de andere te springen, tot rust laten komen. We zijn gewoon aanwezig en ontdekken in ons de altijd aanwezige stille, alles spiegelende (achter)grond.

Aan zit-meditatie doen is stoppen met zoeken buiten jezelf, maar de bron van geluk vinden in jezelf. Een bron van geluk die niet word beperkt door winst of verlies. De praktijk van de zit meditatie (in een dojo) is om dit geluk in de stilte van intimiteit te delen en te realiseren in diepe verbondenheid met alle wezens.

Zazen is geen theorie, noch een idee of een soort van kennis die via het denken wordt begrepen. Het is slechts en vooral een praktijk. Het is een ontdekkingsreis door jezelf, intuïtief, authentiek, terug naar je oorspronkelijke natuur.

bottom of page